Fietsen met klikpedalen: dit moet je weten

Fietsen met klikpedalen: dit moet je weten

Let op: we bespreken hier alleen de klikpedalen voor wegfietsen. Doe je aan mountainbiken? Dan is deze gids nog steeds handig, maar niet compleet.

Je kunt best met je afgetrapte sportschoenen de racefiets opstappen. Maar da’s niet heel handig. Kost je namelijk een hoop kracht, snelheid en stabiliteit op de fiets. Maar als absolute beginneling is fietsen met klikpedalen best spannend en daarom geven we wat tips.

Hoe werken klikpedalen?

Racefiets-pedalen hebben standaard 2 ‘heuveltjes’. Tussen die heuveltjes is er ruimte om je schoen vast te klikken. Op jouw wielrenschoenen is namelijk weer ruimte voor een klikplaatje. Doet je denken aan kleurplaatje, we know. Heeft er niks mee te maken.

Moet ik zelf pedalen kopen?

Nee. Normaal gesproken niet. Als je een nieuwe racefiets koopt, dan is die standaard uitgerust met klikpedalen. Zelfde geldt voor de gemiddelde fiets die je op Marktplaats koopt, en anders wordt het wel vermeld. Over de pedalen hoef je je dus geen zorgen te maken.

De schoenen

Die moet je zelf uitzoeken. En je hebt pech als je een ijdele primadonna bent, want wielrenschoenen zijn over het algemeen, eh… niet lelijk, maar ook niet bijster mooi. Iedere wielrenschoen heeft onderop vrije ruimte om je plaatjes in te bevestigen.

De plaatjes

Dit zijn de plaatjes die ervoor zorgen dat jouw schoen straks in het pedaal klikt. Soms worden ze meegeleverd met je schoenen, maar meestal niet. Bestel je je wierenschoenen online? Bekijk dan altijd even of de plaatjes worden meegeleverd of niet.

De meest gebruikte schoenplaatjes zijn die van Shimano. Da’s een Japans bedrijf dat behoorlijk van de hoed en de rand weet op het gebied van racefietsen. Van schoenplaatjes tot remblokken en van schoenen tot wielen: noem het op en ze maken het. Er zijn uiteraard ook nog andere schoenplaatjes te koop, maar Shimano is lekker beginnersproof en daarom behandelen we alleen dit merk.

Schoenplaatjes

Als je de Shimano SPD-SL plaatjes koopt, dan zit je altijd goed. Prima kwaliteit, makkelijk te bevestigen en je bent er flink wat kilometers mee zoet. Deze schoenplaatjes komen trouwens in 3 varianten:

Geel

De gele plaatjes van Shimano zijn perfect als je begint met wielrennen. Met deze plaatjes klikt je schoen mooi vast in het pedaal, maar heb je nog wel genoeg speling. Je kunt je voet dus nog enigszins bewegen. En da’s fijn, want dat voelt zeker in het begin comfortabeler dan strakkere plaatjes én voorkomt blessures. Er zijn nog genoeg profrenners die gewoon met de gele plaatjes fietsen trouwens. Ook voor jou zijn ze dus prima.

Blauw

De blauwe plaatjes zitten aan de voorkant – dus de neus van je schoen – vast. Geen speling dus. Aan de achterkant is er wel wat speling mogelijk, maar minder dan bij de gele plaatjes.

Rood

De rode plaatjes staan geen speling toe. Je kunt je schoen niet bewegen ten opzichte van het pedaal. Het voordeel daarvan? Je kunt nóg meer kracht zetten en dus net wat harder fietsen. Het nadeel: als je fiets verkeerd staat afgesteld ten opzichte van je lichaam, zijn de rode plaatjes een katalysator voor knieblessures. Daarom kun je als beginner gewoon het beste bij de gele plaatjes blijven.

Hoe bevestig ik de schoenplaatjes?

Dat is zo gepiept. Je hebt alleen even een schroevendraaiertje, een stukje tape en een voet nodig. Maar die heb je vast wel. Kijk maar:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De eerste keer fietsen

Is het moeilijkst. En dat geldt ook voor fietsen met klikpedalen. Om deze rit schade- en pijnvrij te doorkomen, doe je er goed aan om eerst even te oefenen. Zet je fiets tegen een muur aan, ga er op zitten en probeer, terwijl je tegen de muur steunt, een paar keer in- en uit te klikken.

Inklikken doe je door het plaatje ‘in’ het pedaal te bewegen (je zult zien dat dit best makkelijk gaat). Uitklikken doe je door je hiel naar buiten te bewegen. Da’s misschien iets zwaarder, maar ook dit went snel genoeg.

Genoeg geoefend in stilstand? Dan is het tijd om te gaan fietsen. Doe dit op een rustig stuk, zodat voorbijrazende auto’s of fietsers je geen extra stress kunnen opleveren. Fiets even een stukje en probeer tijdens het fietsen een paar keer in- en uit te klikken.

Doe dit trouwens in het begin altijd terwijl je nog voldoende in beweging bent! Als je pas uitklikt terwijl je bijna al je snelheid verloren hebt en plots toch meer moeite hebt met uitklikken dan je dacht, dan… val je om. En da’s niet prettig.

Als je eenmaal gewend bent, kun je prima een grotere ronde fietsen. Focus je die eerste rit(ten) wel even sterk op je pedalen en kijk vooral vooruit. Dus: rijd je een stoplicht tegemoet? Zorg dat je ruim op tijd uitklikt. Zo leer je om systematisch uit te klikken en ben je niet verrast als je een keer plots in de ankers moet.

Leave a Reply

Required fields are marked *